WINKELS VAN TOEN in Monnickendam 1950-2000

Locatie:
Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam
Adresgegevens locatie:
2 Noordeinde, 1141AM Monnickendam
Categorie:
expositie
Datum en tijd(en):
Dinsdag 4 Juni - 11:00 - 17:00
Loopt nog tot Zondag 3 November
Toegangsprijs:
Normaal

Op 2 juni is de officiële opening van de tentoonstelling WINKELS VAN TOEN in Monnickendam 1950-2000.
Van dinsdag 4 juni t/m zondag 3 november is de tentoonstelling voor publiek toegankelijk en de bezoekers zijn gedurende de gehelde looptijd van de tentoonstelling van harte uitgenodigd om hun eigen verhaal eraan toe te voegen.

Op een grote kaart in het midden van de Kunstzaal ziet u in één oogopslag hoeveel winkels er nog niet eens zo lang geleden waren in het historische centrum van Monnickendam: melkboeren, kruideniers, bakkers, slagers, drogisten. Alles was er verkrijgbaar: tabak, manufacturen, mode, cadeaus, fietsen, auto’s en zo voort. Gelukkig zijn er nog verschillende mooie winkels in de oude stad, maar het verschil met vroeger is enorm.

De tentoonstelling vertelt de persoonlijke verhalen van winkeliers en laat zien hoe ingrijpend het aanzien van Monnickendam is veranderd. De oorspronkelijke bedrijvigheid is ingeruild voor een bijna museaal aanzicht. Die verandering heeft ook invloed op hoe de inwoners de stad ervaren.
De oorzaak van de terugloop in het winkelbestand is niet uniek voor Monnickendam. De ontwikkeling van het grootwinkelbedrijf heeft zijn invloed doen gelden in het hele land. Door de toegenomen mobiliteit gaan de klanten gemakkelijker even winkelen in Purmerend of Amsterdam. En tenslotte is er de invloed van het online winkelen.

Er liggen mappen ter inzage met allerlei verhalen over de winkels. Die informatie is de afgelopen maanden verzameld door literatuur- en archiefonderzoek. Ook de winkeliers zelf, hun familie en klanten hebben een waardevolle bijdrage geleverd.
In een gastenboek kunt u uw eigen verhaal kwijt. We zijn heel benieuwd naar uw aanvullingen, herinneringen en mooie verhalen.

Waterlandsmuseum de Speeltoren
Noordeinde 2
1141 AM Monnickendam
www.despeeltoren.nl
Facebook en Instagram @despeeltoren
Het museum is open op di t/m zo van 11 tot 17 uur
Entree voor volwassenen 7,50 of gratis met de Museumkaart

Website organisator:
E-mail adres contactpersoon:
Telefoonnummer contactpersoon:
Mogen wij je gegevens gebruiken?
Sommige onderdelen van de site zijn alleen bruikbaar wanneer je cookies toestaat
Alle cookies toestaan